Registrujte sa a získajte zľavu 15% na prvý nákup

Jesenný lov kapra

Jeseň je najlepšia a zároveň najkrajšia časť v roku. Každý rok sa teším na toto ročné obdobie, obdobie kedy sa skracujú dni, keď listy stromov začnú hrať krásnymi farbami a naše šupinaté krásky sa rozožerú, pupky sa pomaličky začnú zaobľovať aby v dostatočnej kondícií prežili zimu. A toto je presne môj čas kedy sa k vode teším najviac. Brehy sú takmer prázdne, kúpajúci sa konečne vytratili proste dokonalý čas na chytenie nejakej krásnej jesennej rybky.

Síce teploty spadli a večery pri vode sú už chladné ale kaprom to absolútne nevadí, ba naopak ich apetít sa zvyšuje. Preto si poďme napísať pár rád ako byť úspešný aby sme sa mohli tešiť z jesenných farieb kapríkov.

Krátkodobé výpravy

Je potrebné si uvedomiť, že 24 hodín nie je veľa času na to ako sa dostať k vytúženému veľkému kaprovi. Ale aj za tak krátky čas sa dá chytiť veľká ryba, to sa s nikým sa nehádam. Ja sa skôr zameriavam na efektívny lov aby som dosiahol čo najviac záberov. Moje „24-rky“ vyzerajú práve takto, nikdy sa neženiem za obrom, ale chcem si ten krátky pobyt pri vode vychutnať na 100% a práve preto sa snažím odchytávať všetko čo okolo mojej nástrahy prepláva.

Kde nájdem rybu ?

Na takéto krátke vychádzky väčšinou volím lokality, ktoré dôverne poznám a presne viem kde tie ryby hľadať. Čo sa týka hĺbok tie absolútne neriešim, pretože mám odsledované že ryba je v každej časti jazera a aktívne vyhľadáva potravu, preto nebudem mudrovať v ktorých hĺbkach by som odporúčal chytať. Ja som dokázal spraviť záber a odchytávať ryby aj v 70cm hĺbke a tak isto aj v 4 metrovej hĺbke zároveň na tej istej vychádzke, viac krát sa mi táto situácia opakovala. Čo sa týka výberu lovného miesta pokiaľ som si nie istý kde budem presne chytať využívam metódu „water craft“ čo znamená pozorovanie vodnej hladiny a čítanie z nej. Pozorujem akýkoľvek pohyb či už krúžky, výskoky rýb, zmútenú vodu a tak isto bublinky. Nikdy nechytám tam kde sa ryba raz vyhodí alebo tam kde spozorujem nejaký pohyb. Keď sa ryba vyhodí na jednom mieste 4-5 krát vtedy začnem uvažovať o tom mieste. Často sa stane, že sa tam vyhodí aj viac rýb, na to je dobrý ďalekohľad a dobrý zrak. Samozrejme že nerovnosti, potopené stromy, rákosové polia a podobné miesta sú len výhodou.

Voľba montáže a návnady

Keď už mám vybraté miesto, začnem uvažovať nad montážou. Väčšinou keď sa k vode dostanem ráno či na obed, volím jednu montáž s pop-up a na druhú dám jednu 20mm guličku alebo dve 20mm guličky. Málokedy používam väčšie priemery, aj počas roka tie „20-tky“ sú pre mňa sympatickejšie, už sa len hrám potom so vzdialenosťou háčika od boilies. Na noc to „prebíjam“ a na obe montáže dávam 2x 20mm. Montáž používam celoročne rovnakú, háčik veľkosti č.4 alebo č.6. Volím 25lbs šnúrku alebo kombinovaný 25lbs nadväzec už spomínanej šnúrky a florocarbonu. Ku každej montáži používam rovnátko a krúžok pretože som presvedčený, že háčik s tým krúžkom funguje oveľa lepšie.  Samozrejme ešte pridávam 1-gramové zacvakávacie olovko približne 4cm od háčika a na pop-up montáž hneď za rovnátko.  Keď mám vybrané miesto, pripravenú montáž, tak až na koniec začnem uvažovať nad výberom nástrahy. Nie je to až tak podstatná časť, pretože keď splníme predchádzajúce body precízne a vaša montáž bude ležať na správnom mieste, povedzme si na rovinu, je úplne jedno akú príchuť alebo nástrahu použijete. Takmer každú sezónu som chytal na inú guľu a na inú príchuť, a fungovalo asi všetko plus – mínus rovnako. Veľmi som si obľúbil Krill, údeného lososa a tak isto gule s obsahom robin redu či kraba. Určite budete úspešný aj s pikantnou či ovocnou guľou. Tie ryby keď to začne padať do vody a nájdu to tak máte vyhraté, určite zažijete skvelú rybačku.

Koľko tam toho nasypať ?

Čo sa týka kŕmenia, keďže sa stále bavíme o krátkej výprave, tak nemusí byť vôbec veľa. Na prvý zákrm používam maximálne pol kila na montáž, po každej rybe dokrmujem minimálne 2 až 3 hrste presne na montáž. Pri krátkom love je presnosť veľmi dôležitá na to nezabúdajme!!!  Ale skvelým pomocníkom je aj partikel, methodmix a tak isto aj pelety. Ja partikel veľmi nevyužívam, pretože sa snažím vyhnúť amurom, ktorých je na mojej obľúbenej lokalite neúrekom ?. Skvelé na rýchly a efektívny lov sú dipované guličky, ktoré veľmi rád používam. Rovnako veľmi účinná a efektívna je obaľovacia pasta, svojou schopnosťou rýchlo sa rozpadať a uvoľňovať do vody všetky atraktívne zložky. Moja posledná rada ku krátkemu lovu je používať PVA produkty. PVA sa stalo neodmysliteľnou súčasťou každej mojej výpravy či už pár hodinovej alebo dlhodobej.

Víkendovky  a dlhodobé výpravy

V tejto časti budem stručnejší, čo sa týka výberu miesta a zvolenej montáže, postupujem presne tak isto ako pri krátkodobej výprave. Snažím sa chytať na boilies položený na dne, maximálne urobím pomocou Pop-up panáčika. Pri týchto dlhších výpravách mi nejde o to nachytať čo najviac rýb, skôr sa zameriavam na väčšie ryby. Guličku dávam 5 až 7 cm od háčika, pri extrémoch aj 10 a viac cm, ale to málokedy. Rád volím aj dipované guličky, pretože im viac verím, niekedy je to na úkor práve veľkej ryby, pretože často sa k tomu dostane tá menšia ryba, to však väčšinou vyriešim už spomínanou vzdialenosťou háčika od boilies. Čo sa týka bolies, tak pri dlhších výpravách sa snažím používať hlavne HNV bolies. Ak nevieme čo je to HNV, je to bolies s vysokým obsahom nutričných hodnôt, ktoré kapre nutne potrebujú na zimu hlavne na vodách s nízkym obsahom prirodzenej potravy. Čo sa týka kŕmenia, nebojím sa hodiť do vody väčšie množstvo kŕmenia, nesnažím sa však triafať úplne presne na jedno miesto ale väčšinou to rozhádžem do väčšieho priestoru aby som rybu zaujal a donútil ju aby hľadala a žrala na mojom mieste čo najdlhší čas. Montáže väčšinou hádžem na okraje týchto kŕmnych miest, aby som mal šancu chytiť tú väčšiu rybu ktorá je sprevádzaná tou menšou ktorá sa prvá kŕmi.

 

 

Jesenný lysec

Verím, že som vás inšpiroval a moje rady vám pomôžu k úspešnej rybačke a k splnenému snu. Prajem všetko dobré priatelia, úspešnú jeseň a hlavne aby ste všetci ostali zdraví.

Andrej Križian

Andrej má 21 rokov a už od chlapca vyhľadával rôzne spôsoby lovu kapra. Kaprárina je jeho vášeň a stráviť pri vode niekoľko dní za sebou je pre neho to najlepšie. Venoval sa testovaniu viacerých kŕmnych značiek a teraz sám tvrdí že najdôležitejšia je taktika 🙂

-->