Registrujte sa a získajte zľavu 15% na prvý nákup

5 krokov, vďaka ktorým budete bližšie k vášmu rybárskemu snu

Patríte k priaznivcom rybolovu, avšak nemáte nikoho, kto by vám vedel poradiť a pomôcť ako urobiť prvý krok k naplneniu vášho rybárskeho sna? Lov rýb sa na začiatok môže zdať ako komplikovaný „koníček,“ no ak si nazbierate potrebné informácie, zistíte, že ide o jednoduchý štart.

 Pripravili sme si pre vás niekoľko zaujímavých tipov, ktoré vás navedú na tú správnu cestu, ako sa stať rybárom!  

  1. Zúčastnite sa rybárskej výstavy „Fishing Show“

Rybárske výstavy alebo veľtrhy sa konajú vo viacerých slovenských aj európskych mestách väčšinou mimo hlavnej rybárskej sezóny, v zimných mesiacoch. Tu môžete získať mnoho informácií potrebných k tomu, ako sa stať rybárom. Okrem vedomostí si prídete na svoje aj vďaka pestrej výstave rybárskeho náčinia a rôznych prednáškach o jeho použití, ktoré bezprostredne patria k rybolovu.

2. Pripojte sa k miestnej organizácii

Informujte sa, či je vo vašom okolí miestna rybárska organizácia, ktorá okrem iného kladie dôraz aj na vzájomné vzdelávanie a aktivity s tým spojené. Ak má organizácia k dispozícii publikácie, časopisy, články a vlastnú webovú stránku, môžete mnoho informácií a inšpirácií získať aj takouto dištančnou formou. Miestna rybárska organizácia vás zaškolí a poskytne vám potrebné informácie a vyhlášky o dobách hájenia rýb a ich lovných mier, aby ste boli dostatočne pripravený na skúšky do Slovenského rybárskeho zväzu. V prípade že ste si nie istý či sa chcete stať súčasťou zväzu, je možnosť si ísť otestovať rybársku trpezlivosť a šťastie aj na mnohých súkromných rybníkoch, ktoré na Slovensku máme, a sú väčšinou dobre zarybnené.

3. Navštívte miestny rybársky obchod

Predajca, ktorý sa špecializuje na rybárske potreby je tým správnym zdrojom k získaniu potrebných a základných informácií ako začať. Okrem potrebnej povinnej výbavy, ktorú budete potrebovať podľa zákona, vám pomôže a poradí aj pri výbere vhodnej výbavy podľa druhu rybolovu, či už budete chcieť loviť na rieke alebo jazere . Podá vám informácie ako sa stať členom Slovenského rybárskeho zväzu. Koniec koncov, budete mať známeho, s ktorým sa môžete vybrať na vašu prvú poriadnu rybačku a môže vás zaviesť na miesta ktoré by ste sami možno ani neobjavili!

 

4. Navštívte knižnicu, prípadne kníhkupectvo

Prehliadnite sa po kníhkupectve a určite natrafíte na oddelenie „Hobby a voľný čas.“ Tu nájdete množstvo publikácií, článkov, brožúr, časopisov, ktoré vás vtiahnu do sveta rybolovu. Vďaka tomuto zdroju budete mať náučný a zaujímavý text s mnohými, pútavými obrázkami a radami priamo „na dlani.“ Pokiaľ preferujete internet, aj tam nájdete mnoho užitočných informácií, ktoré vás navedú na tú správnu cestu.

 

5. Nástup ku vode

V prípade že ste sa rozhodli stať členom Slovenského rybárskeho zväzu, na ich web stránkach nájdete informácie o tom, kde a kedy si môžete zakúpiť povolenky, informácie o rôznych revíroch ale aj o dočasných zákazoch rybolovu. Je možné že za ten čas ste sa už stihli spoznať s viacerými rybármi ktorí budú ochotní vám ukázať sľubné miesta na vode. Ak ste sa rozhodli vyskúšať šťastie na súkromných rybníkoch, jediné čo potrebujete je len dobrá nálada a chuť stráviť na vode nezabudnuteľné chvíle.

O AUTOROVI

Radovan Rusko

Rado Rusko má 29 rokov a od detstva ho jeho starý otec viedol, učil a odovzdával mu skúsenosti z rybolovu. Či už na našich slovenských riekach alebo jazerách. Jeho srdcovou záležitosťou je lov pstruhov na prívlač a muškarenie na riekach. Nestratí sa však ani vo svete kaprárov.