Registrujte sa a získajte zľavu 15% na prvý nákup

Jesenný rybolov

Leto sa skončilo. Teplé dni sa striedajú s tými chladnejšími, v noci však teploty prudko klesajú. Vodné plochy a rybníky zaznamenávajú čoraz menší ruch a rybári sa tešia na babie leto. Jeseň je tu. Rybolov práve v tomto období má nepochybne svoje čaro. Rybačka v septembri čo sa týka úlovkov svojim nadšencom mimoriadne praje.

Aké sú legislatívne podmienky rybolovu v jeseni a na čo všetko treba myslieť? Snažili sme sa pripraviť stručný prehľad pre vás, aby ste vedeli ako sa správne do terénu pripraviť. Kým sa však vyberiete do svojho obľúbeného revíru, odporúčame vám zavítať na oficiálne stránky Slovenského rybárskeho zväzu. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam spojených s neznalosťou zákona.

Čím je rybolov na jeseň charakteristický?

Postupným ochladzovaním vody množstvo prirodzenej potravy pre ryby v rybníkoch klesá. To znamená, že ryby si inštinktívne hľadajú potravu a začínajú ukladať tuk na prežitie zimného obdobia. S prichádzajúcimi chladnejšími dňami sa patrične pripravujú na nadchádzajúce dlhé zimné obdobie. Je prirodzené, že tento fakt je rybolovu naklonený. Pre mnohých rybárov je práve rybolov na jeseň časom, keď ulovia svoju životnú rybu.

Ryby na jeseň

Posledný augustovým dňom sme sa rozlúčili cieleným lovom Pstruha potočného. V septembri začal Pstruh potočný tiahnúť na výter a preto je potrebné ho ochraňovať. September bol posledným mesiacom lovu v pstruhových vodách. Je v nich povolené chytať v čase od 6:00 do 20:00 tri dni v týždni. Stále je možný lov pstruha dúhového a sivoňa amerického na lipňových vodách. Na pstruhových vodách sa loví muškárením, a prívlačou na umelé nástrahy.

Zároveň sa vzhľadom na umelé zarybňovanie zvyšuje počet lipňov. V lipňových vodách je možné loviť v časoch od 5:00 do 21:00.

Loví sa na mokrú, či suchú mušku, v závislosti od stavu vody. Na rad prichádzajú čo najmenšie vzory umelých múch. Vo všeobecnosti platí, že lipne dobre berú hlavne nástupom babieho leta, práve jesenná lipňová sezóna je najkrajšia.

Samozrejmosťou a veľkou vášňou pre mnohých rybárov je jesenný lov kaprov. Dokonca práve na jeseň je vysoká pravdepodobnosť, že ulovíte kapitálny kus. Na jeseň sa uskutočňuje aj mnoho rybárskych pretekov v love kapra, napr. Zemplínsky kapor .

V kaprových vodách je povolené loviť 24 hodín denne 7 dní v týždni až do konca októbra. Loviť je možné na dve udice.

Na kaprových vodách je samozrejme možnosť loviť aj dravce, t.j. šťuky, zubáče, ostrieže, atď..

Prichádza na rad poriadna jesenná prívlač na dravce ktorá je najočakávanejšou v sezóne. Ako sme písali vyššie, podiel prirodzenej potravy sa nástupom chladnejšieho počasia znižuje, preto je väčšia pravdepodobnosť že dravú rybu presvedčíte na vašu nástrahu.

Jesenný rybolov a výbava rybára

Na začiatku jesene sa dni skracujú a stmieva sa podstatne skôr.

Keďže počasie začína byť postupne chladnejšie, prichádzajú daždivé sychravé dni, jesenný rybolov vyžaduje adekvátnu prípravu. Okrem štandardnej rybárskej výbavy myslite aj na to, ako sa nepriazni počasia uchrániť a v plnom zdraví si užívať vašu obľúbenú rybársku aktivitu.

Vaše oblečenie prispôsobte aktuálnym podmienkam a zabezpečte si kvalitné termoprádlo a nepremokavú vrchnú vrstvu. Podstatné je aj napriek nepriaznivejšiemu počasiu ostať v teple a suchu.

Odev by mal byť odolný ako dažďu tak isto aj vetru. Mali by ste sa v ňom cítiť pohodlne. Z našich skúseností odporúčame fleecové a membránové oblečenie a pri love pstruhov alebo lipňov aj membránové brodiace nohavice ktoré sú vzdušné a pohyblivé oveľa viac ako klasické gumenné čižmy . Na trhu nájdete množstvo modelov z kvalitných funkčných materiálov.

Nezanedbajte výber vodotesnej obuvi a rybárskych čižiem.

Pri nočnom love musí byť lovné miesto osvetlené a to hodinu po uplynutí západu slnka až kým sa nerozvidnie.

Zabezpečte si vhodné osvetlenia rybárskeho miesta. Zvoľte pritom takú intenzitu osvetlenia, ktoré vám zabezpečí rozpoznanie miesta lovu.

Na záver

Dúfame, že náš článok vám priniesol praktické tipy, ktoré využijete v najbližšom období.

Pokiaľ si neviete rady s prípravou výbavy alebo potrebujete poradiť, či prediskutovať váš výber, neváhajte nás kontaktovať. Naša práca nás baví a nadobudnuté skúsenosti chceme posúvať ďalej. Preto vám veľmi radi vám pomôžeme pri vašom výbere. Sme tu pre vás, aby sme vám pomohli stráviť čo najpríjemnejšie chvíle pri vode.

Prajeme vám príjemné slnečné jesenné dni.

O AUTOROVI

Radovan Rusko

Rado Rusko má 27 rokov a od detstva ho jeho starý otec viedol, učil a odovzdával mu skúsenosti z rybolovu. Či už na našich slovenských riekach alebo jazerách. Jeho srdcovou záležitosťou je lov pstruhov na prívlač a muškarenie na riekach. Nestratí sa však ani vo svete kaprárov.