Registrujte sa a získajte zľavu 15% na prvý nákup

Ako sa pripraviť na lov pstruha

Predstavujeme Vám niekoľko overených tipov, ako si z nespočetných produktov a značiek vyskladať svoju výbavu na lov pstruha na potokoch a riekach. Každý rybár by mal vlastniť povinnú výbavu ktorú káže zákon. Samozrejme že tento zákon je pre nás rybárov a výbava v ňom nám má byť nápomocná pri vykonávaní rybárskeho práva. Do povinnej výbavy rybára patrí peán, podberák, meter, udica a nástrahy primerané spôsobu lovu. Tak poďme sa spoločne pozrieť na to, čo je vhodnou voľbou pre vás.

 

 

O pár dní začína pre mnohých z nás najkrajšia rybárska sezóna, sezóna lovu pstruhov. Otvárajú sa naše pstruhové vody, rieky, potoky ale aj rybníky. Voda v riekach a potokoch býva v apríli väčšinou vyššia, prudšia a chladnejšia ako po zvyšok sezóny. Sneh z hôr sa roztápa a priľahlé potôčky z horských dolín naberajú na sile. Vo chvíľach, keď som písal tento blog, som túto udalosť priamo vnímal, sedel som v sieti medzi stromami, predo mnou šumel potok, ktorý sa o pár desiatok metrov vlieval do hučiaceho Hrona. Pozeral som do potoka a sledoval život v ňom. Sem tam sa mihol na dne Hlaváč „kakáň“ a sem tam malý Pstruh potočný, ktorý sa ukrýval pod spadnutými stromami. Hneď som začal premýšľať nad tým, ako a s akým vybavením zahájim tohtoročnú pstruhovú sezónu na Hrone. Som fanatik, priznávam. Vždy musím mať toho veľa na výber a za každým, keď sa pripravujem niekoľko dní pred prvou vychádzkou, tak musím mať všetko dokonale pripravené. Za tie roky rybárčenia sa však u nás objavilo mnoho nového, čo sa obmenilo a vyskúšalo. Pamätám si keď som ako chlapec išiel so starým otcom Tonkom Pavelkom na pstruhy. Dal mi do ruky žltú laminátovú udicu cca 180cm dlhú. Bol to taký kolík ako si viacerí pamätáme. Keď zabral na 0,30mm hrubý silon Esox na konci s trojkou „Meppskou“ pstruh, tak som ho mohol z vody ťahať na šmyku. Ale za tých 20 rokov sa mnohé zmenilo, či už sa to týka výbavy rybára alebo spôsobu rybolovu. Viem, že som bol nešťastný ak sme nedoniesli domov rybku.

 

Výber prútu a navijáka

 

Pri love pstruhov na potoku som zástancom jemnejšej výbavy, na ktorej si dokážeme záber ryby patrične užiť ale zároveň si môžeme byť istý, že rybku na breh dostaneme. Pri love na potoku alebo menšej rieke je vhodný prútik v dĺžke od 1,60m maximálne však do 2,30m s rýchlou akciou, aby dokázal zrkadliť prudké výpady ryby. Dlhé hody nie sú prioritou a tak je táto dĺžka ideálna. Vrhacia záťaž môže byť v rozpätí od 0g po 10g v závislosti od toho, aké nástrahy budeme používať. Výbornou voľbou na tento spôsob sú za mňa prúty od firmy Savage Gear alebo ľudová voľba od Dragon. Čo sa týka voľby navijáku taktiež ostávame pri menšej veľkosti 100  maximálne však 300, čo už je na hranici ľahkej prívlače. Na navijáku je dôležitá jeho hmotnosť a rýchlosť prevodu navíjania, keďže s ním budete narábať na niekoľko hodinovej vychádzke a pri tých mnohých náhodoch bude stále v zábere.

 

Ako si vybrať vlasce a šnúry?

 

Po rokoch experimentovania s rôznymi vlascami, nanofilmi a šnúrami som už tretiu sezónu ostal verný splietanej šnúre SpiderWire Stealth Smooth s priemerom 0,06mm, ktorú ukončujem fluorcarbónovým náväzcom Akashi, cca. 30cm v priemere od 0,12mm po 0,16mm s ohľadom na úseky, na ktorých chytám. Pre mňa má splietaná šnúra veľkú výhodu oproti silonu, a tým je že mám s rybou po zábere okamžitý kontakt a cítim ju priamo na prúte, kde silon má svoju rozťažnosť a záber na jemnej udici nemusí byť vždy taký razantný aby rybu zasekol. Do vody s viacerými prekážkami treba väčší priemer a na otvorenejšie vody menší priemer. Tento náväzec vždy viažem priamo na šnúru bez použitia obratlíka. Čím menej prvkov montáže, tým lepšie. Fluorcarbónový náväzec je vo vode 100% priehľadný, a tak dokážeme presvedčiť aj opatrnejšiu rybu v úplne čistej vode. Ďalším benefitom náväzca je že nám šetrí posledné, najviac namáhané centimetre splietanej šnúry, ktoré by sa inak drali o mnohé prekážky vo vode.

 

Výber správnej nástrahy

 

Takto na mieru vyskladaná zostava dokáže odolávať aj najväčším torpédam v prúdoch. Na to, aby sme dostali rybu na udicu však potrebujeme to najdôležitejšie, a tým sú nástrahy. Pstruh potočný aj pstruh dúhový sú dravce, niekedy kanibali. Pri love v rýchlejších prúdoch je ideálnou voľbou Mepps tzv. vrbový list , ktorý má štíhly tvar a ľahko sa prerezáva prúdmi. Ďalšou výbornou voľbou sú voblery vo veľkostiach 2 až 5 cm v naturálnych farbách, pstruh potočný, dúhový alebo čerebľa či hlaváč . Ak chytáme v pomalšej vode, alebo prechytávame kaskády či jamy, výbornou voľbou sú klasické blinkre Mepps vo veľkostiach 00-2 alebo plandavky vo veľkostiach cca 3cm výrazných farieb vhodné na začiatok sezóny, keď vody ešte nie sú prechytané. Výhodou plandaviek je, že sú ukončené jednoháčikom s mikro protihrotom alebo bez protihrotu. Výbornou alternatívou, na ktorú nesmieme zabudnúť, sú gumenné nástrahy v kombinácii s jig háčikom. Touto technikou dokážeme prechytať akékoľvek miesto pod hladinou, či už je to jama, spadnutý strom alebo kaskáda. Vďaka jigovaniu sa dostaneme naozaj všade. Pohybu gumenej nástrahy vo forme hmyzu, červíka alebo malej rybky odolá pstruh len veľmi ťažko. Nezabúdajme však aj na upevnenie nástrahy na vlasec. Mojou obľúbenou voľbou sú obratlíky s karabínkami vo veľkostiach 14 až 10 z jednoduchého dôvodu, a to že ďalšiu nástrahu dokážem veľmi rýchlo a ľahko vymeniť.

 

Podberáky a peány

 

Rybu potrebujeme dostať do podberáka. Mojou voľbou je klasický pstruhový podberák ideálne s pogumovanou resp. so silikónovou sieťkou, ktorý po opláchnutí vo vode nebude páchnuť rybacinou a nezamoce sa do neho ani 3-hák na Meppske. . Na vyberanie háčikov z papule pstruha nám stačí kratší peán s rovnou špičkou. Mnoho krát ho však pri použití nástrah s jednoháčikom nebudete potrebovať, pretože háčik sa dá jednoducho vybrať bez toho, aby sme rybku trápili. Sám veľa krát vymením osvedčenú nástrahu za niečo úplne nové a nevyskúšané. Niekedy to funguje a niekedy zas odchádzam s dlhým nosom. Napriek tomu to netreba vzdávať a skúšať to ďalej.

 

 

Verím, že rady a tipy ktoré som vám v tomto blogu predstavil, vám budú nápomocné a aj vďaka tomu sa vaše zážitky na rybách stanú úspešnejšími a príjemnejšími.

Ďakujem vám za pozornosť a Petrov zdar!

 

O AUTOROVI

Radovan Rusko

Rado Rusko má 29 rokov a od detstva ho jeho starý otec viedol, učil a odovzdával mu skúsenosti z rybolovu. Či už na našich slovenských riekach alebo jazerách. Jeho srdcovou záležitosťou je lov pstruhov na prívlač a muškarenie na riekach. Nestratí sa však ani vo svete kaprárov.